неділю, 14 березня 2021 р.

Теплиця впритул до дому: спосіб досягнення найкращої енергоефективності оселі

 Є дуже багато осель, жителі яких застосовують теплиці: часто на професійній основі, вирощуючи безліч рослин та сировини на продаж.


Але особливо привабливим є варіант добудовування теплиці до фасаду будівлі. Особливо до найбільш багатого на на тепло південного фасаду будинку, на який часто падає достатньо сонячного проміння, щоб здійснити опалення майже всього будинку навіть взимку, навіть в морози.

Наприклад, таке "опалення", при адекватній теплоізоляції (хоча б 10 см якісної теплоізоляції західного, східного та, особливо, північного фасаду; з матеріалів на кшталт мінеральної вати або пінополіетилену, поліуретану), опалення сонцем, здатне дати 40-60 відсотків, впритул до 80 % енергії, потрібної будинку навіть в північних областях України.

Також варто розуміти, що і звести таку теплицю простіше, адже одна надійна опора в формі стіни самого будинку вже є. Причому, не доведеться надмірно донавантажувати фасад базової будівлі. Адже теплиці - відносно легкі, навіть скляні.

Серед багатьох переваг: збільшення фактичної площі будинку, покращення вентиляції дому за рахунок рекуперації; додатковий простір для творчого та повсякденного використання (ви можете організувати робочий кабінет, майданчик для дітлахів; можна використати додатковий простір для спортивних снарядів і міні-спортзалу; чи навіть для оригінальної озелененої фотостудії - тут варіантів дуже багато).

Під скляним навісом легко розмістити невеликий басейн чи інші гідроспоруди (скажімо, простий резервуар для дощової води; до речі, збирати дощову воду в такому разі ви теж будете з набагато більшої площі даху - разом з площею теплиці).

За допомогою теплиці нескладно об'єднати декілька споруд: господарські будівлі, літню кухню, гараж та основний будинок.

Сама по собі, теплиця, прибудована до південного фасаду будівлі, вже є відмінним способом блокувати втрати тепла будинком.

Доцільно буде підключити й додаткові сонячні колектори (з водою чи просто повітрям в якості теплоносія). Так ви же більше енергії отримаєте для опалення будинку силами природи.

Можна використовувати не тільки скло чи плівку, але й сотовий полікарбонат, який, при потребі, зробить нерозрізнюваними деталі внутрішньої частини теплиці. Це може бути зручно, якщо ви забажали на додатковій площі теплиці створити затишну ванну кімнату чи місце для літнього душу.

І це все - окрім основного варіанту з прямим використанням теплиці як високопродуктивної площі для вирощування рослин. І навіть для таких цілей ви, безсумнівно, виграєте. Рослини отримують додаткове тепло та краще поглинання сонячних променів стінами основного будинку. Особливо якщо фасад забарвлений в теплі кольори.

Тому сміливо використовуйте таки новітні підходи. Хоча, в цілому, такий принцип вже давно використовувався, повністю чи частково, на основі античного атріуму чи в прибудові, яку називають стіна Тромба.

Для більшого ефекту, можна розмістити сонячні батареї всередині теплиці, навіть прямо вертикально на фасаді улюбленої оселі. І хоча батареї будуть давати й менше енергії, ніж під відкритим небом, зате вони будуть, безсумнівно, краще захищені і від перегріву, і від негативних факторів погодних та зовнішніх умов. А це значно продовжить їхній термін експлуатації.

Це однією дуже благоприємною, дальновидною та благорозумною ідеєю буде розміщення темних по кольору резервуарів з водою всередині теплиці. Тоді сонце не тільки буде попередньо підігрівати воду для побутових потреб, але і взагалі - буде згладжуватись температурний режим всередині теплиці. Адже в той час, коли сонце не світить по 3-5 днів, вода, накопичивши надлишки тепла в попередні сонячні дні, буде віддавати тепло в повітря теплиці, роблячи це дуже поступово, саморегульовано і в міру потреб...

Для уникнення перегріву теплиці, варто подумати про широку частину даху, яка має нависати над теплицею. Адже, інакше, влітку така теплиця буде надто перегріватись. Оптимально, треба так відрегулювати ширину даху, щоб влітку теплиця нагрівалась лише перші 1,5-3 години з початку сонячного дня.

Зате взимку Сонце, яке знаходиться відносно низько над горизонтом, буде тривалий час освітлювати й нагрівати і будинок, і теплицю...

Також, взимку, раціональним буде використання концентраторів сонячного проміння. Це можуть бути широкі листи алюмінієвої фольги, які наклеєні, наприклад, на звичайнісіньку фанеру. При потребі, така конструкція, на літній час, може легко складуватись чи притінятись.

Фактично, за допомогою теплиці, прибудованої до будинку, ви можете легко розширити на 30-50 відсотків площу будинку. Але, що важливіше, зробити оселю набагато зручнішою та теплішою...

Слава Козакам!)