неділю, 14 березня 2021 р.

Цікава, практично безкоштовна, ідея утеплення будинку ззовні

 Серед багатьох способів утеплення будинку дорогими матеріалами, гріх було б не підказати простим роботящим людям ще один спосіб. І хоча можна утепляти будинок навіть саманом з прошарком солом'яних блоків, раціонально перевикористовувати той пластик, що інакше і так був би викинутий на сміття.

Пропозиція вкрай проста: спорудити на фасадах комірки, в які класти простий, але чистий, пластик - ті ж самі пляшки від напоїв, поліетиленові пакети, й інші фрагменти пластика. Можна спорудити такі комірки за допомогою додаткової саманної стіни або дерев'яних щитів, а простір між цією другою стінкою і основною, капітальною стіною будинку просто засипати пластиком - чим товстіше, тим краще.

Якої товщини пластик насипати? Враховуючи те, що пінополіетилен навіть тепліше на 15-20 % за пінопласт, достатньо було б 10-15 см (!) для 2-3-кратного утеплення оселі. Але якшо підійти до питання поступово, і капітально, - можна збільшити шар насипки або товщину "блоків" такого самостійно виготовленого утеплювача до 30-35 см. Це дозволить утеплити оселю в 4-5 разів, ба навіть більше.

Здавалося б, звідки взяти стільки пластика, та ще й возитись з ним. Але, по суті, майже все, що людина купує - так або інакше, містить і пластикове пакування.

А тому, з часом, і сім'ї з 3-5 чоловік буде достатньо пластика, щоб утеплити усі стіни. Так, ми розуміємо, що це довго. Але це майже безкоштовний вид утеплення оселі. Захистивши пластик додатковою стіночкою, такий шар теплоізоляції буде служити від 100 до 200-300 років, адже деякі види пластика, зокрема PET-пляшки (пляшки з поліетилентерефталату) розкладаються в природі тільки через... 1000 років!

Тому, ідея дуже проста. Для того, щоб надати будинку охайного вигляду, далі можна використати всі ті ж методи, як і раніше: на рейки ставити плити; дерев'яні щити використовувати; застосувати вінілові облицювальні матеріали та безліч, безліч іншого...

При надійному покритті облицюванням та при захисті від перегріву прямими променями сонця такий пластик не тільки не буде шкодити, але й збереже довкілля та заощадить практично усі кошти, які раніше витрачались на опалення будинку.

Орієнтуйтесь на базові 20 см такого теплоізолятора в південних та центральних областях, а також на Закарпатті, яке теж характеризується теплішим кліматом. На північних територіях Неньки можете доводити товщину такого ізоляційного матеріалу до 30, максим 40 см. Більше нема змісту, оскільки інакше, при суцільній ізоляції будинку, буде надто жарко. Так-так, ви не помилились, буде надто жарко навіть взимку.

Тому, як Козак і любить - надійно, дешево та сердито. А, головне, доступно практично кожному, хто бажає не тільки дешево, а, згодом, і практично безкоштовно, опалювати будинок.

Бо в настільки утепленій оселі достатньо навіть мінімального обсягу тепла для обігріву будинку. Наприклад, ви можете захистити північний, західний та східний фасади будинку в такий спосіб, а південний фасад захистити прибудованою прямо до будинку теплицею (навіть простою, неширокою):

Теплиця впритул до дому: спосіб досягнення найкращої енергоефективності оселі

(посилання відкриється в новій вкладці, комусь і ці відомості можуть бути дуже в нагоді)

Тому, сміливо застосовуємо такі методи досягнення тепла та затишку.

До речі, навіть оселя буде безпечнішою, бо чим менше треба розпалювати дрова, чим менше будемо користуватись газом того ж "газпрому" (з низької літери - бо зрозуміло чому), і чим менше навантаження на провідники домашньої електромережі - тим безпечніше навіть з точки зору протипожежної безпеки.

Відповідно, просто надійно захистіть даний утеплювач. Бажано чимсь незаймистим. Тим же саманом. Тонкої стіночки саману достатньо.

Будьте здорові, процвітаючі та щасливі!)

Слава Україні!